Korea

Det bortglömda landet i Asien.

Text: Erika Bergqvist

Daniel Hagström, som är adopterad från Korea, och som tränat med Uppsala Taekwon-Do klubb, kom till Stockholms Nation den 19 november för att berätta för våra klubbmedlemmar om landet där han en gång föddes och som vår kampkonst kommer ifrån.

Daniel började med att visa en videofilm som presenterar Korea och Taekwon-Do.

Den var gjord i marknadsföringssyfte mot västerlandet och några fniss kunde höras i publiken. Men teknikerna som visades var det ingen som fnissade åt – imponerande snurrsparkar och nackkopplingar med låren!

Andra klassens medborgare i sitt eget land

Daniel berättade sedan om Koreas historia. Koreanerna själva kallar inte sig för koreaner. De kallar sig för Han-folket. Självklart vet alla som tränar i Uppsala att Japan ockuperade Korea så sent som 1910 och landet införlivades med Japan. Yi-dynastin föll därmed efter 518 års styre.

Japanerna byggde ut infrastrukturen och industrin ordentligt. Detta gjorde absolut inte att standarden i Korea höjdes utan snarare tvärtom. Japanerna tog hand om allt som producerades, koreanerna var i princip slavar.

Daniel berättade att det kan liknas med Sydafrikas apartheid. Det fanns till exempel separata toaletter för koreaner och japaner. På landsbygden drabbades befolkningen av svår svält. Koreanerna var andra klassens medborgare i sitt eget land.

Därför är fortfarande förhållandet till Japan kluvet för många koreaner. Samtidigt som de beundrar Japan som en teknisk stormakt är fortfarande lidandet färskt i minnet. Och japaner står generellt inte högt i kurs bland koreanerna.

Japans ockupation var hänsynslös och slutade inte förrän Japan kapitulerade i andra världskriget. Eftersom det var japaner som hade haft alla höga positioner i Korea under ockupationen blev det kaotiskt när japanerna fick lämna sina poster.

Sex dagars arbetsvecka och 12-timmars pass

Idag är det sydkoreanska samhället väldigt stressigt och högteknologiskt. Korea har idag gått om Japan när det gäller teknisk produktion, något de förstås är mycket stolta över. Fortfarande finns ett lillebrorskomplex mot de forna ockupanterna.

Koreanerna jobbar mycket. Man har sex dagars arbetsvecka, och 12-timmars pass är inte ovanliga. Många övernattar på jobbet med jämna mellanrum. Om man lägger till tiden de är tvungna att socialisera med chefen, dvs. dricka sig redlösa efter jobbet, så förstår ni att den arbetande mannen inte är i hemmet så mycket.

Och med ca tre dagars semester på ett år undrar man hur de hanterar problem som utbrändhet? Hemmet sköts av kvinnan. Intressant att notera är att utbildning anses viktigt i Korea och det finns många välutbildade kvinnor. Men när de gifter sig slutar de arbeta och mannen försörjer familjen. Även om kvinnan är högutbildad.

Många etikettregler

Daniel bjöd på några personliga reflektioner från hans besök i Sydkorea. Kul att nämna är att det inte finns något ord för ”privat” på koreanska. Du ska inte bli förvånad om din koreanske gäst drar ut skrivbordslådan och ogenerat kollar in vad du har där! Det kollektiva tänkandet är starkt och visar sig på många sätt i samhället.

Det finns många tillfällen att göra bort sig på i Korea. Speciellt om man kommer som adopterad och det tas för givet att du ska kunna alla artighetsfraser och veta hur du ska bete dig i olika situationer.

Eftersom Korea fortfarande är stöpt efter konfucianismen (även om kristendom fick fäste under japanska ockupantionen) är hierarkitänkandet fortfarande starkt. Språket baseras på vem du talar till. Inte som i andra språk där verbformen böjs efter vem som gör, tex. spanskan: jag talar – hablo, han talar – habla osv.

Det innebär att du måste veta om personen du talar till är i högre rang än du. Därför är det inte ovanligt att första frågan du får är hur gammal du är. Eftersom äldre personer nias (även om det bara skiljer ett år) är det viktigt för konversationen att ta reda på hur gammal du är! Detta håller man starkt på och även i kompisgäng gäller niandet.

Men det är inte bara åldern som inverkar. Har du en högre position eller högre status ska du nias och kvinnor niar jämnåriga män. Kanske lite ovanligt för oss västerlänningar.

Koreanska har mer likheter med finska än japanska!

Det koreanska språket är klassat som Ural-Atlantiskt, en språkgrupp som också inkluderar mogoliska, ungerska och finska! Koreanska har med andra ord inga likheter med japanska eller kinesiska. De koreanska tecknen kallas Hangul och är helt fristående andra asiatiska tecken.

Medan kinesiska tecken visar ord bygger koreanska på ett fonetiskt alfabet (precis som vårt) men med 10 vokaler och 14 konsonanter som skriftmässigt placeras på olika sätt och därmed uttalas olika.

Daniel visade exempel på Hangul tecken och menade att tecknen är väl genomtänkta och baseras på hur tungan ligger i munnen när man uttalar bokstaven. Mycket intressant!

Det blev flera frågor efteråt och vi pratade en hel del om både Korea som land och Taekwon-Do som kampkonst.

Tack till alla som kom och tack till Daniel som upplyste oss om Koreas kultur, språk och förflutna.

Nyheter

 • Information inför tävlingen

  Hej! Lördag den 27:a oktober är det dags för tävling i Göteborg. Anmälningen är nu stängd och vi blir ett stort gäng, hela 65 personer, med tävlande, coacher, domare och supporters. Jättekul! För er som åker med klubben ner är avfärd kl 12.00 från UKK (Uppsala konsert och kongress). Vi samlas framför huset på Storgatan. Var på plats senast […]

 • Nya tider torsdagsträning

  Från och med nästa vecka slås torsdagsträningen ihop och alla tränar tillsammans 18:30-20:30 (gäller vuxengruppen).

 • Anmälan öppen Göteborg Taekwon-do Championships 2018

  Hej! Lördagen den 27:e oktober åker vi till Göteborg för tävling. Alla tävlande och familj och vänner som vill följa med ska anmäla sig nedan. Vi kommer att hyra en buss som åker ner till Göteborg fredagen den 26:e och hem efter tävlingen på lördagen. Tävlanden kommer att få förtur i bussen med troligtvis får […]

 • Tider höstterminen

  Hej! Nu hittar ni terminens träningstider under ”vuxengruppen” – ”schema”, alternativt ”juniorgruppen”-”schema”. Ha det gott!

 • Janne 50 år

  Sabumnim Janne har fyllt 50 år. Vi i klubben gratulerar honom och hoppas det blir många fler år. Vi vill även passa på att tacka Janne för hans stora engagemang i klubben, både i styrelsen och som tränare. Stort grattis Janne önskar taekwon-do familjen!

 • GDPR

  Hej! Inom idrottsrörelsen behandlar vi en stor mängd personuppgifter. De används bland annat till att hålla ordning i medlemsregister, fördela ekonomiska stöd eller arrangera tävlingar. Det finns särskilda regler för hur personuppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Den 25 maj 2018 ersattes personuppgiftslagen av den nya dataskyddsförordningen (GDPR), vilket gör att kraven […]